Vormbehoud

Niets kan vorm aannemen of behouden zonder bewustzijn.

Tijdens mijn Renault 4-periode vroeg ik niet mijn klanten, maar hun trouwe voertuig naar het te repareren probleem en nu was mijn doel het rechtstreeks communiceren met onze IBM AS 400. Na anderhalf jaar en 27 nieuwe projecten in het bedrijf gerealiseerd te hebben, vond ik het tijd voor een serieuze financiële waardering. Mijn AS 400 communicatiedoel was ruimschoots bereikt en naast mijn helpdesktaak was ook die van operator in mijn richting geschoven.

Loven en bieden verliep niet naar wens en om de uitspraak van mijn toenmalige chef: “Het kan zijn dat ik straks iemand meer moet betalen dan jij nu vraagt” kan ik nog steeds glimlachen.

Inmiddels waren wij van onze villa in Arnhem naar een twee-onder-één-kap in Doesburg verhuisd. Het bijbehorende grondstuk, dat wij met onze nieuwe buren deelden, was niet, zoals gebruikelijk rechthoekig, maar vijfhoekig. De tuin was, gelijk ‘In den beginne’, een chaos en een prachtige uitdaging voor de nu komende jaren.

Het korte maar intense leven van mijn beste vriend Philippe was voorbij en zijn afscheid was een druk bezocht feestelijk herdenken. Men had mij gevraagd om ook iets te delen, maar de tijd was op, zodat mij niets anders restte dan de aanwezigen te vragen op te staan en Philippe met applaus te bedanken voor zijn rol in ons leven.

Doesburg was voor mij een plaats waar ik goed kon leven maar, tot mijn eigen verbazing en in tegenstelling tot Nieheim, niet zou kunnen sterven. In Nieheim zou het mogelijk zijn mijn ego aan de wilgen te hangen of bij gebrek aan wilgen aan de Nieheimse ‘Weltkulturerbe Flechthecke’. Maja’s beste vriendin Hella had ons aangeraden om het Weserbergland te verkennen en zo boekten wij september 2010 een vakantie in Haus am Park in Nieheim.

Tijdens het boeken zag ik dat begin september de beroemde Nieheimer Käsetagen zouden plaatsvinden en dat werd onze eerste kennismaking met het ruim 750 jaar oude stadje. Vanuit Bad Driburg, waar wij een extra weekeind arrangement geboekt hadden, kwamen wij in Nieheim aan bij het kerkhof met de mooist denkbare plaats voor een grafsteen. De oorspronkelijk naast de steen geplante en inmiddels monumentale ‘Rotbuche’ is nu geheel vergroeid met deze steen. De eerste letterlijke rondwandeling veroorzaakte bij mij een vreugdevol gevoel van thuiskomen dat tijdens ons later geplande tiendaagse vakantie in Haus am Park dagelijks bevestigd werd.

Na een aantal panden bezichtigd te hebben, wees Jutta van restaurant Zur Hobelbank ons op het te koop staande Mönnikeshaus Wasserstrasse 10. Wij kenden dit rondom met valse wijn begroeide ‘groene’ huis.

In het voorjaar en de zomer groen, in de herfst sprookjesachtig verkleurend totdat de bladeren, tot ongenoegen van alle buren, afvallen. Nieheim is centraal in het Weserbergland gelegen Anerkannt Luftkurort met attracties zoals Westfalen cullinarium, Sackmuseum en de tweejaarlijkse Käsetagen en Holztagen.

Het gebied Nieheim omvat 84 km2 natuur, met de stad Nieheim en een aantal dorpen.

Deze twaalfde-eeuwse vestingstad was oorspronkelijk een buitenplaats van de bisschop van Paderborn. Naast landbouw werd voornamelijk vlas geteeld en verwerkt tot linnen. Toen in 1700 de oogst binnen was en alle zolders gevuld waren, is ergens brand ontstaan en heel Nieheim afgebrand. Na de brand is het stratenplan gehandhaafd, waardoor Nieheim nog steeds een concentrisch stratenplan heeft.

De vorm was vernietigd, maar de inhoud gehandhaafd.

Fragment uit “Vergeten licht” ISBN 978-3-756524-25-9

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close