De reis naar het licht

In onze ruim gevulde boekenkasten in de Amsterdamse Mauvestraat stond al geruime tijd een klein boekje getiteld: ‘De reis naar het licht’ van Jaap Hiddinga. Op een gegevens moment kwam dit boekje naar voren en na het lezen heb ik contact gezocht met de uitgever om zodoende het adres van de schrijver te achterhalen. De uitgever Henk Hiddinga, woonachtig in De Steeg en bij ons om de hoek opgegroeid, bleek de vader van de auteur en toonde zich direct bereid om ons te komen bezoeken.

Kort daarop kwamen Henk en zijn vrouw Diny bij ons voor de eerste keer op de thee en dat zou zich nog vele malen wederzijds herhalen. Henk en Diny behoorden al vele jaren tot onze beste vrienden toen wij in 1993 naar Arnhem verhuisden en zodoende bij hen in de buurt kwamen wonen. Deze verhuizing was het gevolg van een gedenkwaardige samenloop van omstandigheden.

Maja en ik waren sedert begin 1986 zeer actief lid van Lectorium Rosicrucianum en hadden ons aangemeld voor een conferentieweekeind op Renova. Kort daarvoor stond in het rozenkruisers tijdschrift Pentagram een oproep voor een beheerdersechtpaar voor het centrumgebouw in Maastricht en Bergen op Zoom. Dat leek ons wel wat, waarop ik gependeld heb met de vraag: moet ik in deze iets doen?

Het antwoord was klip en klaar; nee! Waaruit ik concludeerde dat dit niet voor ons bestemd was. We zijn nog wel naar Bergen op Zoom geweest voor de inwijding, maar zoals gezegd, wij waren niet aan de beurt. Op de conferentie sprak onze beste vriend en medeleerling Nico ons aan en zei dat hij voor ons een afspraak had gemaakt met o.a. Kees. Of we straks om 15.00 uur langs wilden komen? Nico en Jeanne-Marie waren niet alleen onze vrienden, maar tevens beheerder van het centrumgebouw in Utrecht.

Recentelijk had ik Nico gevraagd wat er zoal van hen verwacht werd en dat vormde de aanleiding tot onze komende afspraak. Tegen 15.00 uur togen wij richting kantoor en daar troffen wij, naast Nico een aantal vertegenwoordigers van het landsbestuur, spirituele leiding en het bestuur van Arnhem. Het bleek dat men in Arnhem een nieuw centrumgebouw gekocht had dat binnenkort ingewijd zou worden en waarvoor de functie van beheerder nog vacant was.

Er werd door de aanwezigen gesproken over plannen, voorwaarden en mogelijkheden en zelfs de hoogte van de huur werd aangepast aan ons toenmalige inkomen zonder dat wij een woord gezegd hadden. Wij zaten erbij en keken er met stijgende verbazing naar, tot op een gegeven moment Ulbe zei: “Zou het misschien zinvol zijn om die twee ook te vragen wat ze ervan vinden? Bovendien hebben ze de woning nog helemaal niet gezien.”

Zaken die zo vanzelfsprekend verlopen, zijn volgens ons altijd goed, zodat onzerzijds niets een verhuizing in de weg stond. Mijn kinderen waren op een leeftijd dat hun vrienden belangrijker waren, mijn ouders behoefden geen zorg meer, dus wat ons betreft; op naar Arnhem.

Onze boekenkasten bevatten voornamelijk levensbeschouwelijke werken, waaronder ook een aantal antiquarische. Door toeval hadden wij bij antiquariaat Israëls een zeventiende-eeuws alchemisch manuscript ontdekt en dat dankzij de gulle heer Israëls kunnen aanschaffen. Toen wij dit manuscript aan Nick Schors toonden, bekende hij later slecht geslapen te hebben, omdat zich vrijwel onder zijn neus zo’n schat bevonden had.

Het manuscript maakte het nu voor ons ook financieel mogelijk te verhuizen en in te richten, al was het daarvoor bedrag ontvangen ver beneden de waarde, het doel heiligde ook deze keer de middelen. De koper zou veel later nog blijk geven van de gebruikelijke verwisseling van balk en splinter.

Het zei hem vergeven, ook hij krijgt wat hem toekomt! Na zo’n twintig keer met onze trouwe Daihatsu Charade Turbo diesel heen en weer gereden te zijn, in Arnhem ons nieuwe verblijf naar onze smaak opgeknapt en in Amsterdam alles ingepakt te hebben, genoten wij voor het eerst in ons leven van een verhuizing die uitgevoerd werd en waarbij alles op de door ons gewenste plek gedragen werd. Goed begin is het halve werk en zo begon voor ons de periode Arnhem.

Fragment uit “Vergeten licht” ISBN 978-3-756524-25-9

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close