Heden en verleden

Het heden ont-dekken en ervaren, kan alléén zonder verleden, zonder herinneringen. Wanneer jij jouw ervaringen en toekomstverwachtingen buiten beschouwing laat, dan ontstaat automatische ruimte voor het heden. Heden zonder verleden is tijdloos nu!

Onbekend maakt onbemind.
Ons verstand kan niks aanvangen met onbekend.

Ons weten bestaat uit herinneringen, onze besluitvorming geschiedt op grond van herinneringen, onze toekomstverwachtingen zijn gebaseerd op herinneringen. Besef jij je wel dat al jouw beslissingen door jouw individuele verleden bepaalt worden? Zonder dit vermogen zou ons lichaam niet in de tijd kunnen functioneren.

Anticiperen is alleen mogelijk op basis van reeds bestaande informatie, maar handelen doen we altijd nu! Wij handelen dus altijd op basis van ouwe koek en nooit spontaan. Ook het handelen van extreem spontane of impulsieve mensen is niet spontaan, wordt gekenmerkt door vooringenomenheid, is strikt genomen handelen met voorkennis.

Handelen met voorkennis is wettelijk verboden en toch handelt ons verstand altijd met voorkennis. Ons verstand kan alleen op basis van voorkennis handelen, ons verstand kan niks aanvangen met het onvoorwaardelijke nu en draait voortdurend om deze hete brei heen. Ons verstand heeft een hekel aan het tijdloze nu omdat het daarin niet past.

Het heden is, net als het nu, tijdloos en onvoorwaardelijk. Daarin passen geen voorwaarden en ook de tijd is aan voorwaarden gebonden. Waarnemen is altijd nu. Probeer maar eens gisteren waar te nemen. In jouw herinneringen speel jij, het waarnemen van jouw gebeurtenissen, als aanwezige geen enkele rol.

Jij bent alléén nu, wanneer jij nu jouw herinneringen en jouw toekomstverwachtingen nu los kan laten. Jouw heden heeft geen verleden en geen toekomst. Dat zijn alleen gedachten die het goed functioneren van jouw lichaam mogelijk maken. Maar jouw lichaam is een autonome bio-robot die heel goed voor zichzelf kan zorgen wanneer jij je er eindelijk niet meer mee bemoeit. Laat dat wat je hebt eens een dagje met rust.

Jouw bemoeizucht zorgt ervoor dat jij voortdurend tegen problemen aanloopt die er niet zouden zijn wanneer jij je niet zou identificeren met dat wat jij hebt of ervaart. In het tijdloze nu ervaar jij, ben jij het waarnemen waarbinnen en waardoor alles vorm aanneemt en na verloop van tijd weer verliest.

Herinneringen, denken en gedachten, gevoelens en ervaringen worden uitsluitend nu waargenomen, maar het nu behoeft dat alles niet, het nu heeft genoeg aan het nu. Wij zijn het waarnemen nu en alles is erop gericht ons van deze vreugde af te houden. Alléén nu telt, alléén nu is het heden en alléén het heden is nu!

De rest is de waan van het ego, van herinnering, van hebben in plaats van zijn. Laat jouw gedachten eens een dagje met rust, die kun je toch niet tegenhouden. Laat jouw herinneringen eens een tijdje voor zichzelf zorgen, jij hebt interessantere bezigheden. Realiseer je dat jij nooit iets kunt zijn wat jij waarneemt en dat waarnemen altijd onvoorwaardelijk nu is.

Jij bent het tijdloze onvoorwaardelijke waarnemen nu!
Jezelf ervaren of het nu ervaren kan alléén zonder verleden, zonder herinneringen.
Wie of wat neemt nu jouw leven waar?
Laat jouw verleden nu met rust en laat je verrassen door het heden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close