Je kunt niets worden

Je kunt ergens naartoe gaan of ergens zijn,
maar je kunt nimmer komen waar je al bent!

Je kunt iets worden, bereiken of zijn,
maar je kunt nooit worden wat je altijd al was!

In alle gevallen is hier sprake van een wijd verbreid misverstand ofwel de veronderstelling dat je als mens iets kunt hebben. Jij was altijd hier en nu, jij bent altijd hier en nu en je zult altijd hier en nu zijn, maar in al dat tijdelijke had je geen bezit, heb je geen bezit en zul je nooit iets bezitten. Wanneer dit in z’n volle omvang tot je doordringt, ben je vrij!

Jouw ware zelf is altijd daar waar jij bent, jouw ware zelf is altijd wat jij bent en dat wat jij bent kun je niet bereiken of worden. Alles wat jij bereiken kan of worden zijn plaatsen, toestanden of dingen die door jou worden waargenomen. Jij bent het waarnemen van plaatsen, toestanden of dingen die uitsluitend bestaan wanneer jij ze waarneemt.

Maar jouw ware zelf kun je niet waarnemen, kun je niet begrijpen en zodra dat ervaren wordt, ben je verlost van hebben, ben je vrij van de ballast van een doel voor ogen. Jouw ware zelf bereiken is onmogelijk, alles wat je kunt bereiken valt onder het hebben en hebben behoort tot de wereld van Maya terwijl jij het waarnemen van hebben bent.

Het is niet zo dat hebben niet bestaat of dat bezitten onmogelijk is, maar het zijn voorwaardelijkheden die tot deze wereld behoren en jouw ware zelf behoort daar niet toe. Jouw ware zelf is in deze wereld maar niet van deze wereld, jouw ware zelf is geen ding, jouw ware zelf is het waarnemen der dingen en dingen behoren tot de wereld van Maya.

Iets dat géén ding is, kan nooit als ding begrepen worden. Het is als ding onbegrijpelijk en ons verstand kan alléén dingen begrijpen. Maar ons verstand is zelf, net als gedachten, een ding dat door ons ware zelf wordt waargenomen.

Dingen zijn voorwaardelijkheden en dingen kunnen nooit onvoorwaardelijk zijn. Maar elk ding dankt zijn of haar bestaan aan het onvoorwaardelijke waarnemen ervan. Wanneer dit waarnemen zonder vermeende waarnemer, zonder een zich ermee bemoeiend ding plaats heeft dan ervaren we ons ware zelf, dan zijn we bevrijd van hebben, dan zijn we hier en nu.

Alléén NU bestaat echt, al het overige
zijn interpretaties van de NU werkelijkheid.
In Nu ben je, in NU kun je niets hebben.
Ervaar NU door jouw hebben los te laten.
Alles wat jij waarneemt, neem jij NU waar.

Als jij denk, neem jij denken en gedachten waar.
Als jij kijkt, neem jij beelden en het zien waar.
Als jij loopt, neem jij lopen en de loper waar.
Als jij werkt, neem jij arbeid en arbeider waar.
Als jij liegt, neem jij leugens en leugenaar waar.

Al het waarnemen vindt NU plaats en
jij wordt niet waargenomen,
jij bent het waarnemen.

Jij hebt problemen, maar hoe kun je problemen hebben als je niks kunt hebben? Ieder mens die veronderstelt iets te hebben ondervindt problemen omdat hebben het probleem is. Zodra je ophoudt te hebben, ben je van al jouw problemen verlost. Hebben is altijd het gevolg van identificatie en identificatie is het privatiseren van voorbijgaande dingen.

Iedereen wil graag verlost worden van zijn of haar problemen, maar stop dan toch gewoon een keer met het privatiseren, stop eens met hebben en kijk eens wat er over blijft als je al jouw gedachten gewoon loslaat. Kijk eens wat er gebeurt wanneer je niets meer wilt bereiken, niets meer wilt worden en niets meer wilt hebben.

Je kunt het een kwartiertje proberen en als het niet bevalt gewoon weer lekker ongelukkig verder ‘hebben’ in plaats van ‘zijn’. Jij bent het waarnemen van hebben en alléén jouw hebben, jouw hebzucht (jouw ego) maakt jou ongelukkig. Geniet ervan of doe er wat aan, maar probeer het niet te begrijpen, zijn kun je niet begrijpen, zijn kun je alleen zijn.

Nogmaals: “Jij was altijd het waarnemen hier en nu, jij bent altijd het waarnemen hier en nu en je zult altijd het waarnemen hier en nu zijn, maar in al dat tijdelijke had je, als het waarnemen geen bezit, heb je, als het waarnemen geen bezit en zul je, als het waarnemen nooit iets bezitten.

Wanneer dit in z’n volle omvang tot je doordringt, ben je vrij!”

Een gedachte over “Je kunt niets worden

 1. Hallo Peter,

  Iets wat ongeveer vier jaar geleden spontaan bij Claudy naar boven kwam was het volgende;
  Het doel van het leven is om tot het punt te komen dat je geen doel meer hoeft te hebben.
  Volgens mij zijn er duidelijk paralellen met hoe jij het ziet.

  Vriendelijke groet van Jacques,ook aan Maja.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close