Wakker worden

Je, ongeacht wat ‘je’ is, kunt nooit komen waar je bent en je kunt nooit worden wat je bent. Je kunt ook niet begrijpen waarom je waar bent en je kunt ook niet begrijpen waarom je wat bent. Dat komt omdat wij in ons lichaam en in deze wereld zijn, maar niet van deze wereld. Ons ware zelf is niet gemaakt van de elementen waaruit deze wereld gemaakt is.

Wij zijn het onvoorwaardelijke waarnemen ervan en niet één of ander zelfbedachte (voorwaardelijke) waarnemer. Deze vermeende en illusoire waarnemer probeert iets onbegrijpelijks te begrijpen, probeert iets te vatten en te hebben en dat is onmogelijk. Een vlieg kan niet muggen, maar een mug kan wel vliegen. Wij proberen voortdurend te muggen in plaats van gewoon te vliegen.

Vliegen doe je zodra je de ballast van ID-entiteit hebt afgeworpen, zodra er geen waarnemer meer gevonden wordt. Die waarnemersloze toestand is daar waar jij bent en dat wat jij in werkelijkheid altijd bent. Dat wat jij in jouw spiegel herkent en dat wat jouw meningen debiteert is jouw waarnemer. Deze waarnemer neemt niet waar maar is plaatsvervanger (waarnemer) van jouw ware zelf.

Deze waarnemer is als de maan die onafhankelijk denkt te stralen en in werkelijkheid slechts zonlicht (jouw ware zelf) reflecteert. Zolang een mens nog iets denkt te hebben inclusief gedachten en meningen, zolang is het ware zelf overschaduwd door een waan. Maar de zon (ons ware zelf) kan nimmer door de maan (ons ego of ID-entiteit) blijvend verduisterd worden en schijnt ook achter de dikste wolken. Onze individualiteit is overduidelijk en zinvol maar onze identiteit (ID-entiteit) is een zelfgeschapen entiteit, een waan waarnemer, ons ego!

Dat jij jouw lichaam hebt en niet bent is nog wel te begrijpen, maar dat datzelfde geldt voor jouw verstand, jouw gedachten, jouw gevoelend en jouw intuïtie is minder makkelijk te vatten. Jij hebt je laten wijsmaken dat jij bewustzijn hebt, maar iets dat jij hebt wordt altijd waargenomen door iets dat jij dan kennelijk moet zijn. Jij hebt geen bewustzijn, jij bent bewustzijn en als zodanig het waarnemen van alles wat jij hebt.

Bewustzijn is geen ding en bewustzijn kan je alléén maar zijn en niet hebben. Jij bent als bewustzijn geïncarneerd en hebt rond jouw derde levensjaar een soort waarnemer, een schaduw van jezelf in jouw leven geroepen, een schaduw die jou trouw volgt en die voortdurende om jouw aandacht vraagt. Daarom heb jij ook geen herinneringen aan jouw eerste drie levensjaren.

Jouw ware zelf is onvoorwaardelijk, onveranderlijk en onaantastbaar maar de jij, die jij bent gaan geloven te zijn, bestond in jouw eerste drie levensjaren nog niet. Er bestond in jouw eerste drie levensjaren niet zoiets als een doener, een handelende of een waarnemer. Jouw lichaam functioneerde autonoom en jouw ware zelf nam waar!

Al die lichamelijke functies, al die talenten of apps werden steeds beter beheerst zonder dat jij je er mee hoefde te bemoeien en dat gaf, samen met het enthousiasme van jouw supporters, jou het gevoel dat jij die ervaringen wel eens zou kunnen zijn. Niets is minder waar, jij bent het waarnemen van ervaringen en jij hebt jouw ware zelf door identificatie vervangen door een plaatsvervanger, een waarnemer die nu doet alsof ie zelfstandig in staat is om waar te nemen, alsof de maan zonder zon zou kunnen schijnen.

De boeddhist die Boeddha volgt bestaat net zo min als de volgeling van Chrishna, de leerling van de meester, de aanhanger van de goeroe of de leerling van de school. Tracht te beseffen dat al het veranderlijke illusie is en het doen door niets te doen alléén mogelijk is wanneer de doener verdwenen is, want ook die doener bestaat niet zonder waargenomen te worden en jij bent het waarnemen puur.

Onze wereld wordt beheerst door doeners, door bio-robotten die niet in de gaten hebben dat ze zichzelf en de wereld geen dienst kunnen bewijzen zolang ze zich vrijwillig in deze toestand houden. Wereldorganisaties en regeringen worden geleid door bio-robotten die niet merken dat ze als bio-robot niet in staat zijn het belang van het geheel te dienen.

Het heeft geen zin te protesteren zolang jij zelf nog een bio-robot bent. Besef je dat dit zo is, besef je dat jij, net als al die anderen, jouw ware zelf hebt verduisterd en nu zelfs bereid bent om het licht van jouw zon te doven in de veronderstelling dat jij dan nog kan schijnen. Wordt wakker en laat het licht van jouw ware zelf stralen. Wanneer voldoende mensen dan jouw voorbeeld volgen verbeterd de wereld zich vanzelf. Verbeter de wereld en begin bij jezelf door deze waarheid te accepteren.

De huidige wereldsituatie is het gevolg van de menselijke collectieve waan van privatisering en monopolisering. Ieder van ons heeft zijn of haar ware zelf vrijwillig geprivatiseerd en ieder van ons dient dit, voor zichzelf en het collectief, te herstellen. Herstellen begint met het besef van jouw eigen situatie en het stoppen met het beschuldigen van anderen. Wordt wakker voordat het licht gedoofd is, wordt wakker voordat de duisternis van onwetendheid het wakker worden onmogelijk maakt.

In Mozarts Zauberflöte wil de maan (koningin van de nacht) de zon (Zarastro) ombrengen. Wij zijn hard op weg om ons licht op die manier te doven, maar we kunnen nog wakker worden, als we willen. Het is aan ons, stop met anderen te beschuldigen. Ben jij het onvoorwaardelijke waarnemen der dingen of ben jij een geconditioneerd ding dat waargenomen wordt?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close