De negende weg

Verlichting in een notendop.
Spreek slechts indien hetgeen u wilt gaan zeggen uw hart verwarmt.
Handel slechts indien de voorgenomen handeling u het gevoel van vreugde geeft.
En handel alleen als u er zeker van bent dat deze handeling anderen vreugde bezorgt.

Het menselijk lichaam heeft een autonoom bewustzijn, vergelijkbaar met het operating system van een computer (lager bewustzijn/zelf). Het menselijk bewustzijn is als een druppel water in de oceaan. Het is één met de oceaan van grenzeloos bewustzijn. Het is een fractal van Goddelijk bewustzijn en heeft als zodanig alle eigenschappen van grenzeloos bewustzijn (hoger bewustzijn/zelf).

Ons gevoel (astraal) en denkvermogen (mentaal) maken ons mens en daarmee onderscheiden wij ons van het animale. Het geeft de mens de mogelijkheid om de juiste keuzes te maken. Ons lager- of onderbewustzijn voert op de achtergrond allerlei taken uit, maar verbeeldt zich op grond hiervan onze persoonlijkheid, ons ego te zijn. Het hoger- of bovenbewustzijn houdt zich afzijdig zolang ons handelen niet voortkomt uit het samenspel tussen denken en gevoel.

“Indien twee of meer in mijn naam tezamen zijn, dan ben ik in hun midden”, duidt op de samenwerking tussen denken en voelen, tussen hoofd en hart, tussen mannelijk en vrouwelijk. Het Alchemisch huwelijk wordt gesloten wanneer hoofd en hart samenwerken en ons handelen hiervan het gevolg is. Hoe wij ons verbaal uiten, hoe wij handelen is altijd het gevolg van het al dan niet harmonieus samenwerken tussen hoofd en hart.

Ons uiten en ons handelen dienen uitsluitend op basis van innerlijke vreugde te geschieden. Indien wij ons oprecht verheugen tijdens ons voornemen te spreken en als de handeling die wij van plan zijn te verrichten ons hart verwarmt, dan is er sprake van handelen dat voortkomt uit het samenzijn van twee of meer en rust hierop Gods zegen.

Wanneer ons handelen tevens anderen vreugde bezorgt, is dit de kortste weg naar verlichting. Vreugde in ons hart over onze uitingen is de toetssteen voor verlichting. Alles wat ons en anderen blij maakt brengt de mens dichter bij zijn doel. De vrije wil geeft ons de mogelijkheid om, door het delen van vreugde, ons doel te verlichten en daardoor zichtbaar te maken.

“De negende weg” ISBN: 9783748500957

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close