N.N. versus P.P.

Neutraal nieuws versus polariserende propaganda!

Nieuws behoort toehoorders objectief te informeren omtrent een vermeldenswaardige gebeurtenis waarna deze toehoorders zich, over de betreffende situatie, een eigen beeld kunnen maken. Al jaren gaat “Het nieuws van de dag” gebukt onder de meningen van programmamakers en presentatoren. Als wijze van voorlichting hoeft dit geen probleem te zijn zolang het niet gepaard gaat met het verguizen of belachelijk maken van mogelijk afwijkende meningen of visies.

Helaas heeft de huidige tijd ons geconfronteerd met een vorm van voorlichting die zich schuldig maakt aan polarisering en derhalve geen voorlichting meer is maar propaganda. Waartoe propaganda lijdt behoort ieder mens te weten en propaganda is nimmer in het belang van het geheel. Propaganda is ten alle tijden manipulatief ten dienste van een kleine groep belanghebbende.

Wanneer een overheid gebruik maakt van propaganda om een product of een situatie aan de man te brengen dan duidt dat steevast op een gebrek aan integriteit van voornoemde overheid. Middels propaganda worden critici bij voorbaat de mond gesnoerd en een democratisch gekozen overheid verlaagd zichzelf op deze wijze tot, voor totalitaire systemen gebruikelijk, machtsmisbruik.

Het begrip volksvertegenwoordiging verliest hierbij totaal aan betekenis en wordt een aanfluiting waartegen geprotesteerd dient te worden! De schrijver, dichter, journalist en verzetsman H.M. van Randwijk (1909-1966) schreef het volgende gedicht voor het monument voor gefusilleerde verzetsstrijders op de Erebegraafplaats Bloemendaal:

Allen, die hier tesamen zijn
hoort dit bericht:

Wij staan tesaam voor het gericht
voor goed of kwaad te kiezen,
een volk dat voor tirannen zwicht
zal meer dan lijf en goed verliezen
dan dooft het licht.

Tijdens verkiezingen worden door ons volksvertegenwoordigers gekozen en wij hebben als kiezer en toehoorder het recht objectief geïnformeerd te worden omtrent vermeldenswaardige gebeurtenissen, waardoor wij ons, over de betreffende situatie, een eigen visie of mening kunnen vormen. Iedereen heeft recht op een eigen visie!

Ieder mag en kan of beter behoort zijn of haar eigen mening te vormen en ieders mening dient gerespecteerd te worden, maar propaganda staat het vormen van een eigen mening in de weg en omdat het de afwijkende mening niet respecteert.

Ieder mens wil geacht en serieus genomen worden, maar daarbij dienen we tevens afwijkende meningen, visies of belangen te respecteren. Daarvoor is het noodzakelijk om de ander te benaderen zoals men zelf graag benadert wenst te worden en dat is alléén mogelijk wanneer sprake is van democratie en vrije meningsuiting.

Totalitaire systemen berusten op onderdrukking en het zich rechtvaardigen middels propaganda. Willen wij onderdeel zijn van een totalitair systeem of willen wij de vrijheid die kenmerkend is voor een democratisch geregeerd land? Wanneer wij kiezen voor vrijheid van meningsuiting dan dienen wij propaganda aan de kaak te stellen en op te komen voor ons grondrecht en onze menswaardigheid.

Wij laten ons niet kisten,
wij laten onze stem klinken,
wij eisen neutraal nieuws,
wij eisen een integere overheid,
wij verwerpen elke vorm van propaganda!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close